Select Page

Csalánnal a korpás haj ellen

Többen megkerestetek hajápolási tanácsokért és praktikákért már. Egyik leggyakoribb kérdésetek, hogy mit tegyetek a korpás haj ellen. „Szerencsémre” férjem is küzd ezzel a problémával, így sokféle praktikát kipróbáltunk már. Számunkra a csalánfőzet és a csalántinktúra vált be a legjobban, így ezek receptját osztom meg veletek!

Csalán gyűjtése

Késő tavasztól (májustól) nyár közepéig tudunk friss csalánt gyűjteni szinte mindegyik erdőben. Gyűjtés közben figyeljünk oda, hogy főúttól távoli helyről szedjük őket, hogy minél tisztább, pormentesebb növényeket tudjunk gyűjteni. (Nyugodtan vágjunk ki teljes növényeket, hiszen a csalán azon csodás növények egyike, aminek a szára, levele, virága és gyökere is ugyanolyan jótékony hatású.) Miután leszedtük a friss csalánt egyből nekiláthatunk a csalánfőzet és csalántinktúra elkészítésének.

Csalánfőzet elkészítés

A csalánfőzet esetében válasszunk egy nagy darab fazekat. A leszedett csalánt (szőröstül-bőröstül) próbáljuk kicsit átmosni gumikesztyűben (ha mégis megcsíp a csalán, akkor gondolj arra, hogy legalább nem leszel majd reumás) és dobáljuk őket a fazékba. Miután beledobtuk a megfelelő mennyiségű csalánt, öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi a növényeket. Ezután lassú tűzön forrásig melegítsük a vizet. A tűzhely lekapcsolása után várjuk meg, hogy egy kicsit lehűljön a főzet, majd öntsük üvegedényekbe (befőttesüvegek), s fedő nélkül tegyük hűtőbe vagy hűvös pincébe őket. Miután teljesen kihűltek zárjuk le őket és 4-5 hónapig sötét, hűvös helyen biztonságosan eltarthatjuk a csalánfőzeteinket.

Csalántinktúra elkészítése

A csalántinktúra elkészítésénél a csalán gyökerét fogjuk használni. Tisztítsuk meg kefével a gyökereket és vágjuk fel őket, majd tegyük őket egy üvegedénybe. Ezután az otthon lapuló házi pálinkával öntsük fel, majd meleg, fénytől védett helyen tároljuk 2-3 hétig. 2-3 hét után szűrjük le, és tegyük sötét és hűvös helyre.

Csalánfőzet-és tinktúra alkalmazása

A családfőzettel minden hajmosás végén mossuk át a hajunkat. Mivel hűtőben kell tárolnunk, így minden hajmosás előtt egy kicsit melegítsük meg, hogy ne fázzanak meg a hajhagymáink! A csalántinktúrával heti egyszer-kétszer (vagy akár minden nap) kenjük át a száraza hajunkat! Igazán kis adag elég ebből egy fejkenés során, így a nyáron készített 1 befőttesüveg mennyiségű tinktúránk simán kibírja akár egy évig.

Fontos, hogy az alkohol száríthatja a fejbőrt, így aki erre érzékeny annál fokozott korpásodás is felléphet! Aki ezt tapasztalja, az hagyja el az alkoholos tinktúra alkalmazását! Ám ezzel ellentétben a csalánfőzet mindenki számára mellékhatások nélkül alkalmazható!

Egyéb hasznos tippek a csalánnal kapcsolatosan

  1. A megmaradt csalánleveleket szárítsuk ki, s tavasszal, illetve ősszel készítsünk belőlük csalánteát csalánkúrához. A kúra maximum 30 napig tartson (minimum 28 napig) és minden reggel egy bögre csalánteával kezdjétek a napotokat (éhgyomorra)! Emellett napközben pedig kortyolgatva fogyasszatok el egy vagy két bögre csalánteát is. A csalán a legjobb vértisztító, így a segítségével egy nagy tavaszi és őszi nagytakarítást tarthattok a testetekben!
  2. Ha nincs lehetőségünk friss csalánt szedni, akkor a csalánfőzet helyett csalánteát is készíthetünk, amit hasonlóan használhatunk, mint a csalánfőzetet.

Címke:
Kategória: Uncategorized
Utolsó frissítés: 27.06.2022

További hasznos tippek

Mosópor

Mosópor

Az egész házi mosópor ötlet onnan jött, hogy a cseh lakásunkban a volt tulaj tömérdek szappant hagyott ott, amikor eladta nekünk. Jobb ötlet híján mosóport kezdtünk belőle készíti, ami nagyszerűen bevált, így nyugodt szívvel merem nektek ezt a receptet ajánlani! A...

Házi kókusztej

  Gondoltál már arra, hogy milyen lenne otthon növényi tejet készíteni? Aggódsz, hogy bonyolult és időigényes elkészíteni és a kapott ízvilág távol fog állni a boltitól? Akkor van pár jó hírem. A házi növénytejhez nem kell más, mint egy üveg, edény, textilszűrő és egy...

Házi körömvirág olaj

Házi körömvirág olaj

Összetevők Friss körömvirág Olaj vagy zsír amilyen arányban szeretnénk. Ötletként felsorolom azokat, amiket én használtam (mindig ami(k) éppen itthon volt(ak)):OlívaolajKókuszolajHidegen sajtolt napraforgóolajSertészsír Elkészítés Nekünk nincsen erkélyünk, így az...