Select Page

Fényesebb hajat természetesen? Készítsünk házi almaecetet!

Az almaecet a boltok polcán könnyen megtalálható, olcsó alapanyag. Ugyanakkor otthon is könnyen elkészíthető az alma csutkáját, héját vagy kásás (öreg) almát felhasználva. Így előállítási költsége 1 liter almaecetünknek körülbelül 10 forintra becsülhető. Az olcsóság mellett az is egy előnye a házi almaecetnek, hogy hulladékból hasznos kozmetikai alapanyagot tudunk előállítani. Nézzük is a receptet!

Lépések:

 1. Gyűjtsük össze az összetevőket:
  • Alma (almacsutka, almahéj, vagy kásás/öreg alma – az egészségeset inkább együnk meg ? )
  • Víz
  • Cukor
  • Műanyag vagy kerámia edény (ne fém!)
  • Tányér (hogy lenyomjuk az almát a víz alá – ha pár almadarab kilóg azok megrohaszthatják az egész almaecetünket)
  • Fakanál
  • Szűrő
 2. Az összegyűjtött almahulladékot vágjuk fel apró kockákra (kb. 1cmx1cmx1cm).
 3. Az almakockákat öntsük fel annyi vízzel, hogy az almadarabokat teljesen ellepje (Ha nem akarnak az almadarabok elsüllyedni, akkor tegyünk az edényünkre egy tányért.).
 4. Ezután adjunk hozzá egy-két kanál cukrot (ezzel etetjük a baktériumainkat, amik megerjesztik az almadarabjainkat).
 5. Helyezzük a készülő almaecetünket száraz, hűvös és sötét helyre (legjobb, ha bezárjuk a szekrényünkbe)! (Nagyon fontos!)
 6. 3 héten keresztül minden nap keverjük át a készülő almaecetünket.
 7. 3 hét után szűrjük le az almaecetünket egy üvegedénybe, és tegyük hűtőbe azt.
 8. A hűtőben hónapokig (én eddig 6 hónapig tároltam a hűtőben, s semmi baja nem lett) eltartható az almaecet.

FONTOS! Az elkészült almaecetünket emberi fogyasztásra ne használjuk! Az erjesztési folyamat során megjelenhetnek olyan baktériumok is, amik mellékhatást válthatnak ki!

Akkor az elkészült almaecetünket mire használjuk?

Felhasználhatjuk:

 • Hajkondicionálónak: 4 dl vízbe keverjünk el 2 evőkanál almaecetet (a túl tömény almaecet irritációt okozhat), majd hajmosás után mossuk át a hajunkat ezzel az ecetes vízzel, amíg azt nem érezzük, hogy a hajunk simább/selymesebb. Az almaecet leoldja a haj felszínére rátapadt vízkövet, ennek köszönhetően lesz hajunk selymesebb és fényesebb. Emellett korpás fejbőrre is ajánlott, az almaecet gombaölő hatása miatt. Erről többet a környezetkímélő tisztítószer cikkemben olvashatsz.
 • Arctoniknak: hasonló aránnyal, mint ahogy korábban leírtam (vagy egy kicsit hígabban) egy kis üvegbe készítsük el az arctonikunkat. Ezután hűtőben tárolva heti 3-4 alkalommal kenjük át az arcunkat az arclemosó használata után. (Mindennapos használata irritációt okozhat – de ez is személyfüggő, kísérletezzünk vele!) Érdemes itt megjegyezni, hogy az arctonik használata azért ajánlott, mert sok arclemosó lúgosítja az arcbőrünket, ezzel a bőr természetes savas védőrétegét megbontják, így a baktériumok könnyebben megtámadhatják bőrünket.
 • Tisztítószernek: Az általunk készített almaecetet ugyanúgy felhasználhatjuk tisztításra, mint a normál ecetet. Erről bővebben a következő cikkemben írok!
Címke:
Kategória: Uncategorized
Utolsó frissítés: 09.02.2021

További hasznos tippek

Mosópor

Mosópor

Az egész házi mosópor ötlet onnan jött, hogy a cseh lakásunkban a volt tulaj tömérdek szappant hagyott ott, amikor eladta nekünk. Jobb ötlet híján mosóport kezdtünk belőle készíti, ami nagyszerűen bevált, így nyugodt szívvel merem nektek ezt a receptet ajánlani! A...

Házi kókusztej

  Gondoltál már arra, hogy milyen lenne otthon növényi tejet készíteni? Aggódsz, hogy bonyolult és időigényes elkészíteni és a kapott ízvilág távol fog állni a boltitól? Akkor van pár jó hírem. A házi növénytejhez nem kell más, mint egy üveg, edény, textilszűrő és egy...

Házi körömvirág olaj

Házi körömvirág olaj

Összetevők Friss körömvirág Olaj vagy zsír amilyen arányban szeretnénk. Ötletként felsorolom azokat, amiket én használtam (mindig ami(k) éppen itthon volt(ak)):OlívaolajKókuszolajHidegen sajtolt napraforgóolajSertészsír Elkészítés Nekünk nincsen erkélyünk, így az...