Select Page

Környezetkímélő tisztítószer

Te is gondolkoztál már azon, hogy milyen környezetkímélő tisztítószerekkel lehetne az otthonodat ragyogóvá varázsolni? Először szeretném nektek az ecetet (ehelyett az általad készített almaecetet is használhatod) bemutatni. Az ecet nagyszerűen oldja a vízkövet, zsírokat, így kiváló választás a fürdőszobánk és konyhánk tisztítására, illetve ruháink öblítésére (én mindig 10%-os ecetet használok, mert az a legolcsóbb a boltokban). Mielőtt az ecet sokféle alkalmazási területét végignézzük, foglalkozzunk egy kicsit az ecet szagával.

Nem hiszem, hogy túl sok ember rajong az ecet kesernyés és erős illatáért. A gondolat, hogy az egész lakásnak ecet illata legyen, meg még elszomorítóbb. Emiatt jogos felvetés, hogy  hogyan lehetne az ecet illatát illatosabbá varázsolni. Nézzük is a megoldásokat!

  • Tegyünk bele narancs-, mandarin- vagy citromhéjat! Én minden reggelemet citromos vízzel kezdem, így a citrom kicsavarása után már csak a citrommaradékot kell kiszedni, és már száríthatjuk is a citromhéjunkat. Karácsony környékén a narancs- és mandarinhéjakat lehet eltenni, és kiszárítani. A kiszárított héjakat ecetbe tesszük, majd 2-3 hétig tároljuk sötét, hűvös helyen. Ennyi idő alatt a héjakból kiáznak az illatanyagok, és egy elég erős citrusos (összetevőktől függ) illatot kapunk a korábbi kesernyés ecetes illat helyett. Kb. 10 gyümölcs héja elég fél liter ecet illatosításához (ám én a minél több, annál jobb elvet szoktam inkább követni). Én sokszor a 2-3 hét eltelte után se szűröm le a citrusos ecetemet, mivel annyira gyorsan elfogyasztjuk őket, hogy nincs ideje a citromnak tönkremenni. Ám hosszas tárolás után az ecetünk tele lehet apró héjdarabokkal, amik bonyodalmakat okozhatnak.
  • Tegyünk az ecetünkbe pár csepp illóolajat. Én az erősebb illatúakat ajánlom, amelyek elfedhetik az ecet erős illatát! Az Illóolajok 1. cikkemben említetteket erősen ajánlom (kivéve a levendulaolajat, mert az nem elég erős, hogy az ecet illatát teljesen elfedje).

Nézzük át, hogy a finom illatú eceteinket mire is tudjuk felhasználni:

  • Tisztítószerként: nyugodtan használhatjuk mosdókagylók, zuhanyzók, wc-k, főzőlapok, vízmelegítők és egyéb könnyen vízkövesedő vagy zsírosodó felszínt (Itt a hatóidő jóval hosszabb, mint a megszokott súrolószereinknél – hatékony lehet, ha 10 percig állni hagyjuk az ecetet a vízkövön, s csak azután kezdjük súrolni!).
  • Öblítőszerként mosógépbe: mosásnál vízzel keverve nagyszerű öblítőt készíthetünk. Az ecet semmilyen bőrirritációt nem okoz, ugyanakkor puhává varázsolja ruháinkat. Mindemellett az illatosított ecetünk akár kellemes illatot is adhat a frissen kimosott ruháinknak (ám ne várjunk több napig eltartó illatot).
  • Öblítőszerként mosogatógépbe: Mi házi mosogatószert használunk (erről is majd írok), ami mellé az ecetes öblítő csillogóvá varázsolja az üvegedényeket (vízkövet leoldja róluk).
  • Gombaölőként: Sót és 10%-os ecetet vízben feloldva nagyszerű gombaölő lábfürdőt készíthetünk. A lábunkat olyan 20-30 percig áztassuk az ecetes fürdőnkben, majd alaposan mossuk át tiszta vízzel.
  • Hajbalzsamként: mivel a korpásodást is gombák okozhatják, így itt is nagyszerúen használható gombaölőként. Ahogy a fényesebb hajat természetesen? Készítsünk házi almaecetet! cikkemben is írtam, egy evőkanál ecetet/almaecetet hígítsunk fel fél liter vízben (langyos) és hajmosás után mossuk át vele a fejbőrünket/hajunkat.
Címke:
Kategória: Uncategorized
Utolsó frissítés: 18.02.2021

További hasznos tippek

Mosópor

Mosópor

Az egész házi mosópor ötlet onnan jött, hogy a cseh lakásunkban a volt tulaj tömérdek szappant hagyott ott, amikor eladta nekünk. Jobb ötlet híján mosóport kezdtünk belőle készíti, ami nagyszerűen bevált, így nyugodt szívvel merem nektek ezt a receptet ajánlani! A...

Házi kókusztej

  Gondoltál már arra, hogy milyen lenne otthon növényi tejet készíteni? Aggódsz, hogy bonyolult és időigényes elkészíteni és a kapott ízvilág távol fog állni a boltitól? Akkor van pár jó hírem. A házi növénytejhez nem kell más, mint egy üveg, edény, textilszűrő és egy...

Házi körömvirág olaj

Házi körömvirág olaj

Összetevők Friss körömvirág Olaj vagy zsír amilyen arányban szeretnénk. Ötletként felsorolom azokat, amiket én használtam (mindig ami(k) éppen itthon volt(ak)):OlívaolajKókuszolajHidegen sajtolt napraforgóolajSertészsír Elkészítés Nekünk nincsen erkélyünk, így az...