Select Page

Menstruációs fájdalmak?

Hogyan csillapíthatnánk természetes úton a menstruációs fájdalmainkat?

Amikor elkezdődött a menstruációm, akkor szinte észre sem vettem, hogy megvan. A betétek cserélgetése, és a már megint otthon hagytam a betéteimemen kívül nem nagyon tulajdonítottam ennek nagyobb jelentőséget. Ez egészen 20 éves koromig így ment, amikor rettentően elkezdett fájni mindenem a menstruáció első napján. Aludni egy pillanatot sem tudtam, többször elájultam, borzalmas volt.

A fájdalmak csillapításának érdekében elkezdtem gyógyszereket szedni. Már ha a naptárba néztem, s az a nap közeledett, amikor várhatóan meg fog jönni a menstruációm beszedtem a gyógyszert, nehogy valami megint annyira fájjon, és ne tudjak rendesen dolgozni. Ám később, amikor természetesebb és környezettudatosabb életet kezdtem folytatni rájöttem, hogy a görcseimre szedett gyógyszerek se a legjobbak. Se nekem, se a környezetemnek.

Tudtátok, hogy a gyógyszermaradványok a vízi élővilágra igen károsan hatnak? (Például a daphnia – vízibolha – szívverését is felgyorsítja.) Arról már ne is beszéljünk, hogy ezek kiszűrése nem 100%-os a vízekből, így az ivóvizünkkel együtt ezeknek egy bizonyos százalékát visszavisszük a szervezetünkbe. (A meddőség magas számú növekedésének is egyik faktora az ivóvízzel elfogyasztott fogamzásgátlószerek maradványainak koncentráltabb mennyisége.) Ekkor elkezdtem keresgélni különböző gyógynövényes könyvekben menstruációs fájdalmak elleni gyógynövényeket. Meglepetésemre hihetetlen sok, és könnyen beszerezhető, vagy akár gyűjthető növényre leltem. A menstruációs teakeveréket pár nappal a menszesz előtt (a legjobb egy héttel előtte) kezdjük el inni. Arányokat nem írok, hogy mindenki a saját ízlésére tudja formálni a tea ízét, ám a felsorolási sorrend a gyógynövények fontossági sorrendjét követi. Természetesen a teakeverékünket lehet keverni finom aromájú teákkal/gyógynövényekkel (menta, citromfű, kakukkfű), hogy még jobb ízhatást érjünk el. Most pedig lássuk az összetevőket:

  • Pásztortáska: menstruációs és egyéb vérzési problémákra igen ajánlott gyógynövény.

  • Cickafark: menstruációs fájdalmakra, fájdalom-és fejfájáscsillapító hatású.

  • Százszorszép (én a réteken szedtem ezt, nyáron rengeteg nő): menstruációs panaszokra, légzési problémákra, köhögésre, fájdalomcsillapításra nagyszerű és általános tisztító tea.

  • Zsálya: menstruációs fájdalmakra, torokfájásra, gyulladásokra, köhögésre, megfázásra, lázra kiváló, sőt ezek mellett memóriaserkentőnek is tartják.

  • Réti here (én a réteken szedtem ezt, nyáron rengeteg nő): menstruációs fájdalmakra, bélrendszeri problémákra, köhögésre használt energetizáló tea, mely segít a hormonháztartást rendbetenni (így ebből tisztán maximum napi egy csészével lehet inni), így olyan pároknak, akiknek hormonália problémák miatt nincsen babájuk, ez a tea segíthet.

  • Búzavirág: menstruációs panaszokra és fájdalomcsillapítónak remek (mindig keverjük, magában nem ajánlják a fogyasztását).

+1 Kannabisz: Ezt csak olyan országban adjuk hozzá, ahol engedélyezett (egy menstruációs teakeverék miatt ne kerüljünk börtönbe ?). A kannabisz nagyszerű menstruációs fájdalmak enyhítésére, meg úgy általában különféle fájdalmakra fájdalomcsillapítóként is remekül alkalmazhatjuk (fejfájás ellen is). Emellett jelentős nyugtató hatása is van, ami miatt lefekvés előtti alkalmazása is igen ajánlott alvási problémák elkerülése végett.

FONTOS megjegyezni, hogy a menstruáció első napján ne igyunk kávét vagy koffein tartalmú teátt! A koffein érösszehúzó hatású, így fokozza a görcsöket.

Én ennek a teakeveréknek a segítségével már elhagytam a gyógyszereket, de azért még mindig érzem azt a bizonyos első napot. Ám összehasonlíthatatlanul sokkal jobban és tevékenyebben telik a menstruációs időszakom. Emiatt mindig bizakodóan kevergetem ki, a mindig kicsit változatos ízű menstruációs teakeverékemet. 🙂

Címke:
Kategória: Uncategorized
Utolsó frissítés: 21.01.2021

További hasznos tippek

Mosópor

Mosópor

Az egész házi mosópor ötlet onnan jött, hogy a cseh lakásunkban a volt tulaj tömérdek szappant hagyott ott, amikor eladta nekünk. Jobb ötlet híján mosóport kezdtünk belőle készíti, ami nagyszerűen bevált, így nyugodt szívvel merem nektek ezt a receptet ajánlani! A...

Házi kókusztej

  Gondoltál már arra, hogy milyen lenne otthon növényi tejet készíteni? Aggódsz, hogy bonyolult és időigényes elkészíteni és a kapott ízvilág távol fog állni a boltitól? Akkor van pár jó hírem. A házi növénytejhez nem kell más, mint egy üveg, edény, textilszűrő és egy...

Házi körömvirág olaj

Házi körömvirág olaj

Összetevők Friss körömvirág Olaj vagy zsír amilyen arányban szeretnénk. Ötletként felsorolom azokat, amiket én használtam (mindig ami(k) éppen itthon volt(ak)):OlívaolajKókuszolajHidegen sajtolt napraforgóolajSertészsír Elkészítés Nekünk nincsen erkélyünk, így az...